Turistajelzés kalauz

 

Gondolkoztatok már azon, hogy mit jelentenek az egyes turistajelzések a fára felfestve? Mi lehet vajon a jelentősége, hogy kereszt, vagy háromszög? Cikkemből megtudhatjátok.


Szolgálati közlemény

Újdonság! 🥳🎉
Minden bejegyzés után jelezni tudjátok, hogy az adott cikk tetszett-e vagy nem. Ha tetszett, nyomd meg a "Tetszik", ha nem tetszett, akkor pedig a "Nem tetszik" gombot! 🙂

Köszönöm, folytatódhat a bejegyzés.


Én tízféle jelzést találtam: a sávot, a keresztet, a négyzetet, a háromszöget, a kört, az L-t, a barlangot, az X-et és a pecsételőhelyekhez vezető út ábráját. Ezek közül most a négy legjelentősebbet ismerhetitek meg.

A sáv

Általában országos, regionális illetve helyi túrákat jelöl. 
Ezek közül a kék az országos, a piros a megyei/regionális, a másik kettőt (zöld, sárga) pedig a helyi jelentőségű túraútvonalak jelölésére használják.
Ezek általában fontosabb helyektől indulnak, mint például vasútállomás, autóbusz-állomás és ezekhez hasonló ponton is érnek véget. Általában hegységeken vagy tájegységeken haladnak keresztül.
Itt balra például az Országos Kéktúra ábrája látható egy MTSZ-es oszlopra rajzolva.

A kereszt

Többnyire összekötő utakat jelöl a sávjelzések között, esetleg lerövidítve, vagy meghosszabbítva azokat. De jelenthet még egy fontosabb helyhez (például vasúti megállóhely) való leágazást is. Nem összekeverendő az X-szel, amely sítúrákat jelöl, például a Börzsönyben. A képen épp a piros kereszt látható a Török-sánc táblán. A zöld jelzésről ágazik le.

A háromszög

A háromszög leggyakrabban olyan kiegészítő útvonalat jelöl, amely hegytetőkre, kilátópontokhoz vezet, ez általában rövid. A tekeregj.hu cikke szerint, ha ez az út 2 kilométernél hosszabb, akkor azt szöveges táblával jelzik.

Végül, de nem utolsósorban: az L

Az L leggyakrabban, templomokhoz, műemlékekhez, várakhoz, várromokhoz vezető utat jelöli meg. Hasonlóan a négyzethez, (a tekeregj.hu cikke alapján) nem lehet 2 kilométernél hosszabb, hacsak az nem táblával jelölik. Az L egy templomromra emlékeztető szimbólum, innen is ered a rajz. Itt balra a legendás Piros L jelzést láthatjátok.

Információk forrása: tekeregj.hu; Képek forrása: saját
A bejegyzést frissítettem! 2021. 04. 21. a szerk.

Ha tetszett 😁 nyomj egy lájkot, és gyere legközelebb is :)

Barnabás

A Móri Sportvidék és a Móri közlekedés szerkesztője.

3 Megjegyzések

 1. Szia Barni! Nagyon hasznos cikket írtál! Ezt a "max 2 km" feltételt nem ismertem. Köszi :)
  Pőszkriszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó! Örülök! ❤ Én sem tudtam :)

   Törlés
  2. A forrás a tekeregj.hu, nem tudom, máshol ezt a 2 kilométerest nem is láttam 🤔

   Törlés
Újabb Régebbi