SzuperTúra 13 | Meghódítottuk a Gerecse tetejét

 

Erdő :)

Héreg egy Komárom-Esztergom megyei kis község, a Gerecse lábánál. Alig 1000 fő lakja, Tatabányától mindössze 20 kilométerre van. Ide autóztunk el, hogy megmásszuk a Gerecse tetejét.

Célunk a 634 méter magas Gerecse-csúcs meghódítása volt. Reggel kényelmesen összekészülődtünk, majd elindultunk Oroszlányon és Tatabányán át Héregre, ahonnan el szerettünk volna indulni a túrára. Fél tizenegy körül elindultunk az árnyas erdőben. Szép nyári nap volt, a madarak csiviteltek, sütött a nap.

Ezúttal a telefonom helyett fényképezőgéppel készítettem a képeket, kíváncsi vagyok, nektek hogy tetszenek? :)

5,5 kilométer barangolás után megérkeztünk az antennatoronyhoz. Sajnos kilátó nemigen volt, ezért kilátás sem volt, pedig elképzeltem, milyen pazar lehetne a panoráma a környező falvakra, talán még Tatabányáig is el lehetne látni. (Ha ezeket a sorokat olvassa valaki, aki kilátók építésével foglalkozik, akkor... :D) De nem volt, úgyhogy megpróbáltunk egy kicsit az erdő széle felé sétálni, ahonnan talán látunk valamit, de nem jártunk sikerrel.

Mivel dél felé járt az idő, megebédeltünk. Szendvicseket hoztunk, zöldséggel. Ezt követően továbbindultunk, de nem visszafelé, hanem a másik irányba, lefelé a hegyről. Eddig a piros és a piros kereszt turistaúton sétáltunk, most búcsút intettünk nekik, és a kék háromszög, kék, illetve zöld jelzésen haladtunk vissza Héreg felé. Ezeken az utakon már több túrázóval találkoztunk.

A Gerecse erdejében...
 

A toronytól bő 7 kilométert kellett visszafelé sétálnunk, az össztáv így 12,8 kilométer. Szerintem ez egy közepes nehézségű túra a sok emelkedés (475 m) miatt, és a hossza miatt sem a rövid túrák közé tartozik. Bruttó 3 óra 32 perc alatt, nettó 3 óra 15 perc alatt teljesítettük a túrát.

Egynapos programnak, hétvégi aktív kikapcsolódásnak, aktív pihenésnek bátran tudom ajánlani. A túra után bementünk a Sport Vendéglőbe, ahol finom pizzát ettünk - estebéd gyanánt :) Ezt a helyet is ajánlom. Menü és egyéb információk az étteremről a Facebook-oldalukon található.

A térképet szokás szerint a bejegyzés végén találjátok. Remélem, tetszett :)

CsodaPiros

 

Barnabás

A Móri Sportvidék és a Móri közlekedés szerkesztője.

Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi