Piros L turistaút Móron, a Vértesben - Merre-meddig-hány méter?

 

Piros L

A legújabb tagja a legújabb "sorozatomnak" a Piros L - ezúttal ezt fogjuk egy kicsit közelebbről megnézni. Tudni érdemes az L turistautakról, hogy többségük általában valamilyen kastélyhoz, várhoz, esetleg várromhoz vezet. A vértesi piros L a piros turistautat köti össze a Csóka-hegyen át a csókakői várral.Hasonlóképp az előző, zöld turistaúthoz, a Széchenyi úton kisétálunk a városból, az út balra kanyarjánál térünk le jobbra, az erdő felé. Egy darabon a vele együtt haladunk, de mikor a már említett kereszteződéshez érünk, a zöld balra fog továbbmenni, mi pedig egyenesen, a Kőjátszótér érintésével, a Harmatos-völgyön át fel, a Csóka-hegy gerincére.

Olvasd el a zöldről szóló cikkemet itt: Zöld turistajelzés a Vértesben

 Terepes útvonalon haladunk: keskeny ösvényen, kidőlt fákkal, emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított az utunk. Több helyen csodaszép kilátás nyílik Mórra, a közeli településekre, a Bakonyra, sőt, még a bicikliút is látható néhol.

Gyönyörű a kilátás a Csóka-hegy gerincéről :)

Izgalmas kilométereken túl, már nem sok választ el minket a csókakői vártól. Egy igen meredek lejtő,  egy kellemes séta a gyönyörű Vár-völgyben, egy lépcsősor, és már fent is vagyunk a 13. századi erődítmény lábánál. Ha érdekel a vár története, olvasd el ezt a cikket a vár részletes bemutatásáról.


Remélem kedvet csináltam egy kis túrázáshoz. :) Ha igen, és végigjártad az útvonalat, küldd el kommentben! Szép napot mindenkinek.

Barnabás

A Móri Sportvidék és a Móri közlekedés szerkesztője.

Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi