Vértesi zöld turistaút - Merre-meddig-hány méter?

 


Ha sokat jártok Móron a belvárosban és a Széchenyi úton gyalog vagy futva, biztosan feltűnt már nektek is, hogy a posta épülete után a piros turistajelzés mellé egy zöld is érkezik. Ugyanis, a vértesi zöld túra az egész hegységet megkerülve, Csákberényen át Pusztavámig - innen indul. A mai cikkben részletesebben megismerjük a Csákberényig tartó szakaszát, hogy mégis tudjuk, hogy - Merre-meddig-hány méter! :)


A turistaút a régi autóbusz-állomástól indul, a zöld pötty a jelzés jobb sarkában azt jelzi, hogy az útvonal innen indul vagy itt ér véget. Végigmegyünk a Széchenyi úton és amikor a főút balra kanyarodik Pusztavám irányába, mi átmegyünk az úton, és felfelé, az erdő irányába vesszük az irányt. Hamarosan elhagyjuk a piros jelzést, jobbra fordulunk. Az irányváltást jól észrevehető tábla jelzi. Egy szakaszon együtt megyünk a piros L jelzéssel, meredeken felfelé, a vízmosásban. Mikor a két jelzés útjai elválnak, mi balra fogunk menni, de előtte tegyünk 20 métert jobbra, ki, a szőlők fölé, mert csodás kilátásban lehet részünk. 

Vigyázat! Spoiler! :D

Miután ezt megtettük, folytassuk utunkat. Lankásabb emelkedőn egészen a Töröksáncig gyalogolunk, ahonnan jobbra fordulva Csákberény irányába sétálunk tovább. Nagyjából 2 kilométer megtétele után keresztezzük az OKT útvonalát, és kisvártatva egy újabb információs táblához érünk. 


Folytassuk az utunkat egyenesen egy rövid szakaszon a zöld kereszttel együtt, majd elválnak útjaink. Több irányváltás és kereszteződés hiányában kicsit unalmasnak tűnhet a további, körülbelül2,5 kilométer Csákberény központjáig, de ne csüggedjünk! Az erdő mindig tartogat valamilyen szépséget, meglepetést. Járjunk nyitott szemmel!

Sajnos Csákberény és Mór között elég ritka a buszközlekedés, ezért gondoljunk arra, hogyan tudunk visszajutni Mórra.


Ha megtetszett, és végigjártad az útvonalat, írd meg kommentben! :)
Címkék, hogy aki keresi, megtalálhassa a bejegyzést:

Vértes túra, Mór túra, Túra Móron, Vértes Zöld, Zöld turistajelzés, Zöld turistaút, Mór-Csákberény, Mór-Csákberény túra, Móri Sportvidék, sport, túra

Barnabás

A Móri Sportvidék és a Móri közlekedés szerkesztője.

Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi