SzuperTúra 4 | Csókakő vára és az aranyhegyi szőlők

SzuperTúra 4 | Csókakő vára és az aranyhegyi szőlők

 Mi sem nyugtatóbb annál, mikor egy stresszes nap után a Vértes bükkösében kirándulunk egyet, legyen akár tavasz, nyár, ősz, vagy tél. Az erdő minden évszakban felüdülést nyújt, mi több, már több tudományos kísérlet is bizonyította azt, hogy az erdőnek nyugtató hatása van az emberi szervezet számára. A mai túránkon Csókakőről indulunk és egy szép nagy kört téve az erdőben, visszatérünk a vár parkolójához. Tartsatok velem!

A Országos Kéktúra, a Mária út illetve a piros L  útvonalával karöltve a zöld L jelzés mentén haladunk a Vár-völgyben. Néhány száz méter múlva a jelzések útjai elválnak: a piros L balra, a kék és a Mária út egyenesen, a zöld L és vele együtt mi is jobbra fogunk továbbhaladni. Felkapaszkodunk a zöld sáv jelzésig, amelyen jobbra fordulva, Csákberény irányába túrázunk tovább.


Mi ősszel jártunk erre, megcsodáltuk a színes leveleket, melyek a földet borították, és amelyek a bükkökről, tölgyekről hullottak le. Szerintem ez az egyik olyan időszak a természetben, amikor az erdő a legszebb arcát mutatja.

A zöld sáv jelzést jó darabig követtük. Ennek érdekessége a Maurer-kunyhó, amely mellett mi is elmentünk. A Turista Magazinból idézek: „Szuvas rönkjei mára csupán elfeledett idők és idős turisták szép emlékeit őrzik, mint valami erdei szobor, ami az elmúlásra emlékeztet.‟ 


Pár száz méter múlva az út kettéválik: a zöld balra, mi pedig a kék háromszögön jobbra megyünk. Ezen gyalogolunk egészen addig, míg nem keresztezzük a kék kereszt útvonalát. Addig is megcsodálhatjuk az Arany-hegy tetejéről nyíló kilátást Csókakőre, a szemközti Bakonyra illetve a környező településekre. 


Amikor kiérünk az erdőben, gyönyörködhetünk az Arany-hegyi szőlőkben, és a szőlők mögött felbukkanó Csókakővárban is. A már említett kereszteződésnél jobbra fordulunk Csókakő irányába. Ezt követően negyedóra múlva visszaérkeztünk a kiindulópontunkhoz.

Ha nem tévedünk el a túra közben, akkor nagyjából 6 kilométer lesz. Körülbelül 250 méter szintemelkedéssel, és bruttó 2 óra 15 perc alatti teljesíthetőségével egy hétvégi családi vagy akár egyéni programnak is tökéletes választás. A túra teljesítéséhez feltétlenül vigyetek magatokkal elegendő folyadékot, illetve, főként ha egyedül mész, mobiltelefont is! Ezeken kívül tartsátok be az erdőjárási korlátozásokat is. Az alábbi térképet pedig akár a GPS-es órátokra, vagy akár a telefonotokra is letölthetitek, így tuti, hogy nem fogtok eltévedni.

Kellemes túrázást!


H. Barnabás

A Móri Sportvidék és a Móri közlekedés szerkesztője, a Mór Fit Run futóversenyek szervezője.

Újabb Régebbi